Client : Dev. McGill

Place : Montreal,QC

Surface area  :  1350sq.ft

Mandate :  Design of a condo project’s lobby

Completion date  : 2011 to 2014

Concept and challenges : Established in a patrimonial building, the Castelnau condo project reflects its history throughout the entire design and is represented in the classical nature of the main entrance lobby. A strong perpendicular axe is created by the symmetrical layout and by a strategic ceiling recess, creating three blacks stripes directing the eyes on the openings to the exterior and taking charge of the lighting distribution. An arrangement of Flos chandeliers overlook the double height and confer elegance to the space, contrasting with the use of fluorescent fixtures that underlines the way to the elevators. Two symmetrical lounges serve as relaxation areas and are complemented by a built-in seat nestled in the hollow wood wall, which enfolds the elevators wall. The choice of materials and the construction details support the contemporary approach and honor the classic architecture filled with history.

Partners and collaborators :  : Manon d’Alençon

Team : Stéphanie Cardinal, Cynthia Rondeau

Photos: © Adrien Williams / Lorelei L’Affeter

Share this project

Twitter Facebook Pinterest